Yerkabuğundaki Değişimler
Derinden gelen sarsıntılar yüzeyde bir dizi tepki yaratır. Bunun sonucunda meydana gelen birtakım oluşumlarla gezegenimizin yüzü levhalar mozaiği görüntüsü alır. İki parçanın birbirinden uzaklaşmasıyla meydana gelen boşluğu magma doldurur. Birbirleriyle karşılaşmaları ya da bir diğerinin derinlere dalması sonucu yüzeydeki malzeme fazlalığı giderilmiş olur. Fakat parçalardan biri diğerinin üzerine yatay olarak kayar ve yerleşirse, bu üst üste binme sonucu yüzeyde aşın fazlalık oluşur.
Bütün bu bölgeler, az ya da çok yoğunlukta hareket bölgeleridir, bu hareketlerin en heyecanlı, göz alıcı olanları volkanların patlaması ve depremlerdir. Yanardağ grupları, derin deprem çukurları ve deniz altındaki büyük çukurlar, Pasifik boyunca sıralanan “ateş kuşağında olduğu gibi, tekrar dibe çökmüş levhalar diğer parçaların sınırlarının belirmesine yardımcı oluyorlar.
Taştan Bir Tabaka
Yeryüzünün iç kısımlarından düzenli olarak bazaltikmagma yükselir ve lavlar bir halı gibi yayılır. Ama yüzeydeki şişme çok daha yavaş olur ve geniş billursu taşlardan tümseklerin oluşmasını sağlar. Yüzeyde çökelti yatakları üst üste birikir.
Kıvrımlar Ve Faylar
Bütün bu maddeler devamlı yenilenir. Düşey güç ve yatay tepki nedeniyle yüzeydeki tabakalar çökelir ya da yukarı yükselir. Bunun sonucunda yoğrulabilirlik, şekil verilebilirlik oranına bağlı olarak yüzey dalgalanır, kırışır veya kırılır. Böylece, dağlar ve havzalar yüz milyonlarca yılda evrim geçirerek oluşur.
Çökelti Katmanları
Dalgalanır, tabakalar eğilir. Kıvrımlar oluşur, tabakalar dikey olarak yükselir, sonra tekrar devrilirken bazı tabakalar da kırılır, faylar boyunca oyuk açarak çöküntü çukurlarına düşer. Yüzeyde erozyon bu değişimleri gözler önüne serer, aynca kazılan tabakalardan da açıkça anlaşılabilir.