Yaşam, deneyim ve öğrenme alanı olarak okulda; öğrenciler barışın ne anlama geldiğini, önemini bilhassa deneyim yoluyla öğrenmelidir. Bu bakımdan okul barış ortamının en güzel örneği ve barışın en etkili şekilde yaşandığı bir ortam olmalıdır.
Yaşam, deneyim ve öğrenme alanı olarak okulda; öğrenciler çevre ve doğa bilinci önemini kazandıracak merkez olmalı. Bu bakım okul mimarisiyle, çevre düzenlemesiyle ve doğayla ilişkisinde öğrencilere insanın doğayla nasıl iç içe olduğunun ve bu etkileşimin birbiri için ne kadar önemli olduğunun deneyim yoluyla da farkına varmasını sağlayacak bir ortam olmalı.
Yaşam, deneyim ve öğrenme alanı olarak okulda; öğrencilere adalet ve eşitliği ne anlama geldiğini öğrenmeye fırsat verme adına, suni eşitsizliklerin ortadan kaldırıldığı, sosyal eşitsizliklerin önüne geçildiği bir ortam olmalıdır.
Yaşam, deneyim ve öğrenme alanı olarak okulda; öğrencilerin sosyal yönü gelişmiş, etkili iletişim ustaları olabilmeleri ve işbirliği içerisinde çalışmayı öğrenmeleri için her tür etkileşimin doğru tanımlandığı, çevreye hangi mesajlar verildiği ve hangi mesajlar alındığı şeffafça ortaya konan bir ortam olmalıdır.
Yaşam, deneyim ve öğrenme alanı olarak okulda; öğrencileri medya okuryazarı haline getirmek için, teknolojiye karşı olmuşuz bir tutum sergilemeden ancak risklerinin de farkında olarak her tür teknolojinin etkin ve verimli kullanıldığı ortam olmalıdır.
Yaşam, deneyim ve öğrenme alanı olarak okulda; öğrencilerin sürdürebilirliği kavrayabilmesi için politikalar üreten ortamlar olmalıdır.