Tepkime Savaşı
Alman V.l’i bir türbini harekete geçiren alkollü bir füze-motor kullanıyordu. 1944-1945’te 1400 tane üretilen Messerchmitt Me.262 Hitler’in diğer bir gizli silahıydı. İngilizler tararından üretilen 200’den fazla Gloster Meteor’a rağmen, müttefiklerin avcı uçaklarım bastırdı. ABD Hava Kuvvetleri’nden Yüzbaşı Chuck Yeager, Ekim 1947’de bir başka fırlatılan Bell X-l adlı füze- uçakla ses duvarım aştı. Bir süre sonra aynı uçakla Mach 2’yi aştı. MACH 2 UÇAĞI
Çabucak bütün savaş uçakları, F4 Fantom, Sovyet Mig 21 veya Fransızm Mirage III gibi, ses hızının iki katıyla uçar hale geldi.
Sovyet yapımı Tupolev 144 gibi (ilk uçuşu 31 Aralık 1968) sesüstü nakliye uçaklarının doğmasının büyük teknolojik basanlar olarak nitelendirilmesine rağmen Concorde 1976’dan beri Atlas Okyanusu üzerinde uçmakta— gelişmenin sonunda hız çoğu defa askeri uçakların gizli olmasını sağlamak için kullanılıyor: ABD Hava Kuvvetleri’ne bombardıman uçağı (yukarıda) ve Lockheed F–117 avcı uçağı (1981’den beri kullanılıyor).
Pilot Kabini
Avrupa’da üretilen Airbus A-320 (1983) gibi modern bir yolcu uçağının kokpitine girelim. Pilotların önüne yerleştirilmiş ekranlar uçuşla ilgili bilgiler verir ve uçağın yatay ve düşey rotasını gösterir. Ortada motor ve idare sisteminin kumandaları yer alır, üstte iletişim sisteminin kumanda düğmeleri bulunur. Kol veya direksiyon yoktur. Kenara yerleştirilmiş bir mini kol yeterlidir, zira uçuş kumandaları eforu azaltan elektronik devreler tarafından ayarlanır ve hareketleri dengeleyen Yine diğer hesaplayıcılar motorların, havalandırmaların çalışmasını, yakıtın debisini ayarlar. Kokpitin gerisinde yolcular en kötü havalarda bile koltuklarının önündeki masacıklarda yazı yazabilirler. Hava taşımacılığına uygulanan bu teknikler sistemlerini ekran üzerinde idare eden modern savaş uçaklarıyla uzay kapsüllerinden geür. Bu sayede pilotluk mesleği de çok değişmiştir. Bir makine yöneten kişi kadar sanat adamı da olmuşlardır.
Modern Bir Savaş Uçağı
Çok yüksekten uçabildiği gibi altındaki alanı iyice tarayan radarları sayesinde çok alçaktan da uçabilir. Uçak iki dümen tarafından idare edilir. F-15’in kokpitinin arkasındaki yardımcı pilot kanatların altındaki füzeleri ve uçağın gövdesi içindeki silahlan yönetir. Kanatların içinde yakıt depoları bulunur.
Yolcu Uçakları
Boeing 747 bir hava otobüsüdür; seyir bilgisayarlan gibi modern uçuş cihazla önde, pilot kabinindedir. Geri kalan bölümlerin tümü yolcular -modeline göre 350 ilâ 500 kişi- ve yük için ayrılmıştır. Kalkışta 380 ton ağırlığındadır ve yakıt ikmali yapmadan 12.000 .kilometre uçabilir.
Bir Boeıng 747’nin Anatomisi
1. Pilot kabini
2. I. sınıf salonu
3. Turistik sınıf salonu
4. Ambar
5. Çıkış kapılan
6. Acil çıkış kapüan
7. Radar
8. Ön iniş takımı
9. İçme suyu deposu
10. Çift akılı türboreaktör.