Okullar eğitim-öğretimin gerçekleştirildiği mekanlardır. Bu mekanda öğrencilerin hedeflerine ulaşması ve öğretmenlerin bu topluma yararlı bireyler yetiştirebilmesi için bazı kuralların bulunması gerekmektedir. Bu kurallar okulda verimli bir eğitim-öğretim faaliyetinin gerçekleşmesi adına oldukça önemlidir. Öğrenciler bu kurallara uymanın kendileri adına bir kazanç olduğunun farkına varırsa hiçbir sorun çıkmadan kurallara uyma söz konusu olacaktır.
İlköğretimde çok sıkıntı oluşturmayan okul kurallarına uyma konusunda ortaöğretimde ve üniversitelerde sıkıntılar çıkabilmektedir. Gençlerde ergenlik döneminin ve gençliğin verdiği asilikler sonucunda sıra dışı olma, kurallara aykırı davranma gibi istekleri ve davranışları olabilmektedir. Bu durumda gençlerle çatışmaya girme ve zorla kurallara uymalarını isteme yerine onlarla iletişim kurma yoluna gidilmelidir. Onlarla iletişim kurulabilirse kuralların mantığının anlatılması çok daha kolay olacaktır. Okul kurallarının onları sıkmak veya kontrol altına almak için değil onlara daha iyi öğrenme ortamları hazırlamak için konulduğunu anlatmak doğru iletişim yöntemleri ile çok daha kolay olacaktır.
Okullarda uyulması istenen kurallar okul araç gereçlerinin, okul binasının korunması yanında asıl öğrencilerin öğrenme haklarının korunması anlamına gelmektedir. İşte bu durumun etkileyici bir anlatımla gençlere anlatılması okul kurallarına uyma oranını arttıracaktır. Öğrenciler kendi haklarının da bu kurallarla korunduğunun farkında olduklarında kurallara daha fazla sahip çıkacak ve kurallara uyulması yönünde çalışma yapacaklardır. İyi bir gelecek oluşturmanın bu kurallarla düzenlenmiş bir ortamda gerçekleşeceği gerçeği öğrencilerle paylaşılmalıdır.