Okul hayatı çocuklar için aileden sonra girdikleri en geniş sosyal ortamdır. Bu ortamda çocuklar bazen aile içerisinde yapmadıkları davranışları sergileyebilmektedir. Bu durum aile tarafından çok kötü bir durum olarak karşılanmamalıdır. Çünkü çocukların anne babaya karşı davranışları ile arkadaşlarına karşı davranışları farklılık gösterebilmektedir.
Öğretmenler okul ve sınıf içerisinde öğrencilerin belli kurallar çerçevesinde yaşamalarını istemektedirler. Bu konuda öğrencilerin kuralların dışında davranışları olabilmektedir. Bu durumda öğretmen uygun şekilde öğrenci ile görüşmelerini yapıp kuralların neden var olduğunu anlatmalıdır. Bu görüşmelerin sonunda öğrencide olumlu gelişmeler olması beklenmektedir. Şayet öğretmenin öğrenci ile görüşmeleri olumlu sonuç vermez ise bu durumda aileden yardım istenebilir.
Okulda öğrencinin sınıf içinde ve okulda öğretmeni tarafından gözlemlenmesi söz konusu olmaktadır. Bu gözlemler sonunda öğretmen öğrencide bazı davranış bozuklukları veya farklı davranış durumları gözlemlerse bunu öncelikle rehberlik servisi ile paylaşmalı ve ondan yardım istemelidir. Rehberlik servisinin öğrenci ile yaptığı görüşmelerde elde edilen bulgular çok ciddi ise bunların aile ile paylaşılması ve aileden yardım istenmesi söz konusu olmaktadır. Bu işbirliğinde amaç öğrenciye yardımcı olmaktır.
Okulda öğrenci ile ilgili sıkıntılar önce okul içindeki ilgili birimler ve kişiler tarafından çözülmeye çalışılır. Bu konuda okulda yeterli başarı elde edilemezse aile desteğine başvurulabilir. Aile ve okulun aldığı ortak kararlar ve bu kararların karalılıkla uygulanmaya çalışılması öğrencinin davranışlarında olumlu gelişmeler sağlamaktadır.