Kaldırılan TEOG (temel eğitimden ortaöğretime geçiş); ardından yerine LGS’ye(liselere geçiş sınavı ya da sistemi) bıraktı. Binlerce genç geleceğine yön verecek olan liseler için sınavlarda ter döküyor, ardından da tercih yapılarak en uygun liseye gitmesi geleceğine yön veriliyor.Millî Eğitim Bakanlığı LGS kapsamında sınava girip tercih yapacak öğrenciler için ilk kez bir tercih robotu hazırladı.HangiSoru.com olarak bizler de sizin için Lise Tercih robotunu kapsamlı olarak inceledik.
Lise Tercih Robotu Nedir, Nasıl Kullanılır?
Lise Tercih robotu E Okul sistemi üzerinden tüm veli, öğrenci ve rehber öğretmenlerin kullanımına açıldı. Bu sene sınavın kolay olması öğrencileri bir miktar sevinirse deyüzdelik dilimler durumun biraz daha ciddi olmasına sebebiyet veriyor. Özellikle dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de yüzdelik dilimleri dikkate alarak tercih yapılmasıdır. Yüzdelik diliminizin altında olsa bile birkaç okulu listenize ekleyebilirsiniz.
Örneğin; yüzdelik diliminiz yüzde 10-15 arasında da olsa tercih listenizde yüzde 8 9’luk okullara da yer verilebilir. LGS tercih robotu öğrencilerin istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem illerde hem de ülke genelinde okul listelerini ve detaylarını görebilecekleri bir sistem olarak ortaya çıkarıldı. Ayrıca bu tercih robotu sayesinde okul türleri, il, ilçe ve geçtikleri yıla ait yüzdelik dilimlerine göre sonuçları listeleyebilecekler. Bu tarama sonunda merkezi sınav ile öğrenci alacak kurumların okul adı, türü,öğretim süresi, kontenjanı, adresi, en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimleri hakkında tüm bilgilere sahip olunabilecek. Yerel yerleştirme ile öğrenci alacak kurumlar için ise, T.C. Kimlik ve okul numaraları sayesinde öğrencinin kayıt bölgesindeki okullar istenebilecek. Ayrıca tercih yaparken uzman kişilerden ya da okulunuzdaki görevlilerden yardım isteyebilirsiniz.