TED’in yapmış olduğu bir çalışmaya göre 1997-1998 öğretim yılından 2005-2006 öğretim yılına kadar olan sürede dershanelerin sayısı% 154 dershane öğrencilerinin sayısı ise % 198 arttı. Bu verilerde değişime yol açan en büyük etmen sınav sisteminin değişmesidir.
1999 yılından itibaren sınav sisteminin sürekli değişmesi dershaneciliği bir sektör haline getirmiştir. Tabii ki bununla beraber dershane öğretmenleri de sektörde önemli yer tutmaktadır.
Dershane öğretmenleri statülere ayrılmıştır. Etüt öğretmeni, Stajyer öğretmen ve uzman öğretmen olmak üzere 3 kısma ayrılmıştır. Bazı dershane öğretmenleri de sadece lisans alabilmek için dershanelerde ücretsiz eğitim yapmaktadırlar. Bu lisansla beraber stajyer öğretmen olmaya hak kazanılıyor. Stajyer öğretmenlerin akıbeti dershane yöneticilerinin elindedir. Her zaman derse girme hakları yoktur. Asgari ücret üzerinden maaşları ödenmektedir.
Bunların yanı sıra bir de uzman öğretmenler var. Dershanenin olmazsa olmaz öğretmenleridir bu grup. Çünkü sistem bu öğretmenler tarafından çözülmüştür. Önemli derslere uzman öğretmenler girerler. Mesai saatleri haricinde bile boş vakitleri olmayabilir. Çünkü Dershane haricinde özel ders de verirler. Benim Dershane hocam sadece yemek yerken boş duruyordu. Geriye kalan tüm zamanında özel dersler ile meşguldü. Ancak bu tüm branşlar için geçerli değildir. Çünkü zayıf olunan alanlar genellikle Matematik ve Edebiyat’tır. Bunların haricinde öğretmenler tecrübelerine göre ücret alırlar.